Több száz forinttal nőtt idén a diákmunkások órabére az SZJA-mentesség miatt, a nyugdíjasokat és kismamákat folyamatosan számos jól fizető pozíció várja

Több száz forinttal nőtt idén a diákmunkások órabére az SZJA-mentesség miatt, a nyugdíjasokat és kismamákat folyamatosan számos jól fizető pozíció várja

Vissza
Több száz forinttal nőtt idén a diákmunkások órabére az SZJA-mentesség miatt, a nyugdíjasokat és kismamákat folyamatosan számos jól fizető pozíció várja

Több száz forinttal nőtt idén a diákmunkások órabére az SZJA-mentesség miatt, a nyugdíjasokat és kismamákat folyamatosan számos jól fizető pozíció várja

Nyakunkon a nyár, ilyenkor több tízezer diák vállal munkát – egyrészt a pénzkereseti lehetőség miatt, másrészt a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati idejüket töltik ilyenkor a fiatalok. A bérezés országrészenként eltérő lehet: könnyű fizikai, kisegítő, alkalmi és vendéglátós munkákban bruttó 1 300-1 600 Ft között alakulnak az órabérek. Szellemi pozíciókban ez 1 500-1 800 Ft is lehet óránként. Nyelvtudást igénylő (angol és valamilyen második idegen nyelv) munkakörben pedig a 2 000-2 500 Ft/óra sem elképzelhetetlen. IT területen nagyobb a szórás, 2 000-3 000 Ft között alakul a bérezés, tapasztalat függvényében.

A rugalmas foglalkoztatási formák hazánkban is egyre elterjedtebbé válnak – gondoljunk csak a diák- és nyugdíjas munkára, vagy a kismamák foglalkoztatására. A szövetkezeti keretek rengeteg előnyt biztosítanak – hogy pontosan mik ezek, arról Margitics Ákos, a WHC Csoport szövetkezeti foglalkoztatás üzletágvezetője beszél legfrissebb blogcikkünkben.

 A szövetkezeti foglalkoztatás tökéletes lehetőséget kínál a dolgozni vágyó diákok, nyugdíjasok és kismamák számára, akik iskola, nyugdíj, illetve GYES vagy GYED mellett szeretnének munkát vállalni. A szövetkezeti foglalkoztatás legnagyobb előnye, hogy a fizetésből csak a 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA) kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség. Ráadásul a 25 év alatti diákok és kismamák az idei évtől már az SZJA fizetés kötelezettsége alól is mentesülnek.

 És hogy miért pont a WHC? A 32 éves szakmai tapasztalattal rendelkező HR-szolgáltató cég, a WHC Csoport több, mint 12 éve foglalkozik szövetkezeti foglalkoztatással, és változatos területeken és szektorokban, rengeteg nyitott pozícióval várja az érdeklődőket.

 Diákok, tiétek a nyár!

 „A nyár mindig kiemelt időszaknak számít a diákszövetkezetek életében” – kezdi Margitics Ákos a WHC Diák Gazdasági Szolgáltató Iskolaszövetkezet bemutatását. „Ilyenkor nagyobb az érdeklődés a diákok részéről, a nyári foglalkoztatás a szorgalmi időszakhoz képest a duplájára nő. Emellett a partnercégek is előszeretettel alkalmaznak diákokat a nyári időszakban, például a szabadságoltatás megsegítésére, valamint a szezonális munkákra.”

 A WHC diákszövetkezete 2010 decembere óta működik, jelenleg 1 854 tagot számlál, és a kezdetek óta összesen 4 975 diáknak biztosított már munkalehetőséget. A diákszövetkezeti foglalkoztatás előnyei közé tartozik többek között a rugalmas munkaidő, illetve az is, hogy a diákmunka keretében végzett tevékenységet a WHC le tudja igazolni kötelező szakmai gyakorlatként, továbbá az ilyen típusú munka biztonságot és kiszámíthatóságot, törvényes foglalkoztatást és havi rendszerességű kifizetést biztosít. Emellett a diákoknak szóló gyakornoki programok gyakran arra is lehetőséget teremtenek, hogy a végzettség megszerzése után a gyakornok a vállalat saját állományába kerüljön.

 „A diákmunka legnagyobb felvevőpiaca még mindig az ipar és a gyártó területek, ezek közül is kiemelkedőek az autóipari beszállítók, ahol nem csak fizikai, hanem szellemi munkakörök is elérhetőek. A nyári időszakban megugrik a szezonális és a mezőgazdasági munkák száma, illetve kiemelkedik a kereskedelem és a vendéglátás szektorokban alkalmazott diákok száma is” – részletezi Margitics Ákos a gyakori diákmunka-lehetőségeket.

 A diákok körében nagyon népszerűek a gyakornoki pozíciók, melyek közül a mérnöki, HR, pénzügyi, logisztika területei emelkednek ki. Ezeket a gyakornoki programokat a cégek tudatosan használják a saját, hosszú távú utánpótlásuk kinevelésére, ami mellett egyre több cég kötelezi el magát. A WHC által foglalkoztatott gyakornokok magas számban válnak a diploma megszerzése után állandó dolgozóvá. „Ha valaki a tanulmányainak megfelelően talál gyakornoki pozíciót és abban jól teljesít, számíthat arra, hogy ajánlatot fog kapni partnercégünktől. Minél hosszabb gyakorlati időt tölt el valaki, annál nagyobb az esély erre, így azt mondhatjuk, hogy fél-egy éves gyakorlati idő után 40-60%, hogy maradásra bírják a diákot” – teszi hozzá Margitics Ákos.

 Nyugdíjasként is dolgozna? A WHC-val megteheti!

 A WHC Szenior Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet a diákok foglalkoztatása során született tapasztalatokra alapozva hoztuk létre 2020 júliusában. A szövetkezet jelenleg 1 215 tagból áll, akik mind vállaltak már munkát a WHC segítségével. A nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás legnagyobb előnye, hogy munkavállalás esetén sem veszti el a dolgozó a nyugdíjellátását, az továbbra is jár, a szövetkezeti munka így remek keresetkiegészítést jelent.

 „A nyugdíjas munkavállalók esetében jellemző, hogy nem rendelkeznek naprakész álláskeresési ismeretekkel, nem mozognak otthonosan az online, internetes álláskeresés világában. A szövetkezetben a számukra legoptimálisabb információs csatornákon és módokon keresztül tájékoztatjuk őket a számukra leginkább érdekes, egyéni érdeklődésnek megfelelő munkalehetőségekről” – avat be a nyugdíjas szövetkezet működésébe a WHC szakértője.

 A nyugdíjasok esetében népszerűek az ülve és állva is egyaránt végezhető könnyebb fizikai feladatok, de dolgoznak nyugdíjasok pénztárakban, könyvelőként, varrónőként és adminisztratív területeken is.

 Már a kismamák számára is nyitva áll a szövetkezeti foglalkoztatás

 „A szövetkezetekről szóló törvény tavalyi módosítása lehetővé tette a kismama-szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást. Így 2021 szeptemberében, gondos előkészítés után elindítottuk a WHC Family Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetét” – mondja Margitics Ákos.

 A kisgyermekkel otthon maradó szülők az általános munkajogi korlátoknál rugalmasabb feltételekkel tudnak dolgozni a kismama-szövetkezeten keresztül. Nincs keresetkorlát, a kedvező adózási feltételek a teljes keresetre vonatkoznak, emellett továbbra is jár a GYES, illetve a GYED ellátás, ezt a munkavállaló nem veszti el a szövetkezeti munka mellett sem. A szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak, így nem érinti a szünetelő munkaviszonyt, az ellátás lezárulása után tehát a munkavállaló visszamehet korábbi jogviszonyába. Mindemellett a kismamáknak (illetve kispapáknak) lehetőségük van a gyermekneveléssel összhangban, rugalmas keretek között, akár változó heti/havi munkaidőben dolgozni.

 „Kismama-szövetkezetünk megalakulása óta közel 100 fő kisgyermekes tagunk van, közülük jelenleg 40 kismamát foglalkoztatunk a szövetkezeten keresztül. Azt látjuk, hogy rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik még a kismama-szövetkezeti foglalkoztatásban, és a munkáltatók közül is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen például akár a szülési szabadságukat töltő kollégák visszafoglalkoztatására is kedvezményes lehetőséget nyújt” – részletezi a WHC szakértője a szolgáltatás tapasztalatait.

 Népszerűek a gyártó vállalatok, jutányos a bérezés

 Ha azt nézzük, mely szektorokban van a legnagyobb igény a munkaerőre, mindhárom típusú szövetkezeti foglalkoztatás esetében azt látjuk, hogy jellemzően az autóipar, valamint a gyártási és raktározási tevékenységet végző vállalatok, továbbá a kereskedelem és vendéglátás területe foglalkoztatja a legnagyobb arányban a szövetkezeti munkavállalókat. A nyári időszakban emellett nagy munkaerő-felvevő még a mezőgazdasági szektor is.

 A bérezés tekintetében eltérések vannak az ország különböző régiói között, de általánosságban a könnyű fizikai, kisegítő, alkalmi és vendéglátós munkákban bruttó 1 300-1 600 Ft között alakulnak az órabérek, szellemi pozíciókban ez 1 500-1 800 Ft is lehet óránként. Nyelvtudást (angolt és valamilyen második idegen nyelvet) igénylő pozíciók esetén a 2 000-2 500 Ft/óra sem elképzelhetetlen. IT területen nagyobb a szórás, tapasztalat függvényében 2 000-3 000 Ft között alakulnak az órabérek.

 Diákként, nyugdíjasként vagy kismamaként is dolgozni szeretnél? Szeretnél egy kis zsebpénzt keresni vagy kiegészítenéd a családi kasszát a nyugdíj, vagy a GYES/GYED mellett?

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024