Munkaerőhiány és megoldási stratégiák. Íme két bevált módszer!

Munkaerőhiány és megoldási stratégiák. Íme két bevált módszer!

Vissza
Munkaerőhiány és megoldási stratégiák. Íme két bevált módszer!

Munkaerőhiány és megoldási stratégiák. Íme két bevált módszer!

A vállalkozásokat nap mint nap folyamatos kihívások érik. Adóterhek, piaci változások, beszerzési nehézségek, infláció. De mindez közül a legsürgetőbb megoldandó feladat a munkaerővel kapcsolatos kérdések.

A munkaerőhiány a cégeknél komoly problémákat okozhat. Különösen igaz ez azokra a szektorokra, ahol fizikai dolgozók adják az alkalmazottak nagy részét. Ilyen például a gépgyártás, járműgyártás, vegyipar, vendéglátás vagy az energiaipar is.

 

Milyen következményekkel járhat a munkaerőhiány?

 

  • Teljesítmény csökkenés
    Ha a vállalatok nem találják meg a megfelelő szaktudással rendelkező munkaerőt, akkor az innováció és a fejlődés megállhat, ami hosszú távon hátrányos lehet a cég számára.

  • Minőségi kockázatok
    A munkaerőhiány miatt a munkatársak túlterheltek lehetnek, ez növelheti a hibák és minőségi problémák kockázatát.

  • Fluktuáció
    A túlzott terhelés és a stressz miatt a munkatársak kiégése és a munkahelyük elhagyása gyakoribb lehet. Mindez komoly gondokat idézhet elő a munkaerő megtartásában és a vállalat belső stabilitásában.

 

Mi a legkézenfekvőbb megoldás?

A vállalatok első körben megpróbálnak olyan eszközöket bevetni, ami kéznél van, és a múltban már sikeres volt. Álláshirdetéseket adnak fel, jelölteket hallgatnak meg, vagy éppen az interneten keresztül gyűjtik be a jelentkezőket. Azonban, ami régen bevált, az közel sem biztos, hogy ebben a megváltozott piaci helyzetben is megállja a helyét. A saját toborzás ugyanis költséges és rendkívül időigényes lehet. Amire most se felesleges ideje, se pénze a vállalkozásoknak. Amikor már belefáradtak, akkor jutnak el arra a pontra, hogy valami gyorsabb, hatékonyabb és eredményesebb megoldásra van szükség.

 

Két alternatíva, amely kihúzhatja a cégeket a bajból

  1. Diákmunka
    Az egyik jolly joker módszer, amivel mindenki jól jár. Ideális foglalkoztatási forma, ha szezonális vagy hirtelen nagy létszámú munkaerőre van igény. Ilyen gyakran előfordul a vendéglátásban, a kiskereskedelemben vagy a mezőgazdaságban is. A diákmunka előnye, hogy gyors és rugalmas együttműködési lehetőség mindkét fél számára.

  2. Munkaerő kölcsönzés
    Ha a cégek csökkenteni akarják az adminisztratív feladatokat és a hozzá kapcsolódó költségeket, akkor a munkaerő-kölcsönzés lesz az ideális megoldás. Olyan rugalmas foglalkoztatási forma, amelynek első számú feladata a vállalat tehermentesítése. Minden területen. Toborzás, adminisztráció, kiadások. A munkaerő-kölcsönzés stabil hátteret nyújt a bizonytalan belső vállalati és a váratlan piaci körülmények között.

 

Mindkét megoldás a vállalatok növekedését és fejlődését szolgálja. Olyan alternatívák, amelyek segítségével a Te céged is megőrizheti a versenyképességét ebben a változó világban. Érdemes megismerni a bennük rejlő lehetőségeket.


Érdekel, hogy nálatok milyen eredménnyel működne mindez?

Tudj meg még többet a témáról!

Jelentkezz itt egy díjmentes konzultációra! 

 

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024