A szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés. Több mint gondolnád!

A szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés. Több mint gondolnád!

Vissza
A szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés. Több mint gondolnád!

A szellemi munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés. Több mint gondolnád!

2024.06.26.

Vannak olyan esetek, amikor a cégen belüli toborzás elegendő. De lehetnek olyan helyzetek is, amikor célszerűbb szakértő segítséggel bővíteni a HR csapat kapacitását. Ilyenkor a munkaerő-közvetítés vagy a kölcsönzés jó megoldás lehet az együttműködésre.

De pontosan mit takarnak ezek a szolgáltatások? Milyen értékek rejlenek a szakkifejezések mögött? Kiknek való, és kiknek nem? Erre találsz választ és hasznos infókat ebben a cikkben.

5 ok, ami miatt a belső toborzás sokszor nem elegendő

 

  1. Időigényes folyamatok
    A saját toborzási folyamat hosszadalmas lehet, jelentős időt vesz el a vezetőség és a HR osztály egyéb feladataitól. A hosszabb ideig betöltetlen pozíció pedig csökkenti a vállalat hatékonyságát és a termelékenységét.

  2. Korlátozott erőforrások
    A cégek belső HR csapatai gyakran tapasztalják, hogy a gyors és hatékony toborzáshoz sokszor egyedi, speciális eszközök szükségesek. Ilyen például a széleskörű adatbázisok vagy egyedi toborzási szoftverek használata. Emiatt a potenciális jelöltek száma is kevesebb lehet. Fontos szempont ez a speciális igényű vagy lokációhoz kötött pozíciók esetén.

  3. Speciális jártasságra van szükség
    A WHC kollégái szakterületük szakértői, ismerik a piacot és a legjobb gyakorlatokat. Ez az a szakértelem, amivel a belső, vállalati HR csapatot kiegészítve támogatják a vállalati célokat a mindennapokban.

 

  1. Nem megfelelő jelölt kiválasztása
    Gyakran megesik, hogy egy új kolléga kerül a céghez, de nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Majdnem az, de mégsem az, akire szükség van. A nem megfelelő jelölt kiválasztása magas költségekkel járhat, beleértve a betanítást, a beilleszkedési időszak vagy az esetleg későbbi újra toborzás költségeit. A WHC széles körű és alapos kiválasztási folyamatával megkönnyíti a belsős HR csapat mindennapi munkáját.

  2. Magasabb fluktuáció
    A nem megfelelő jelöltek kiválasztása nagyobb valószínűséggel vezet gyors távozáshoz. Így a kevésbé hatékony toborzási folyamatok növelhetik a fluktuáció kockázatát.

 

A vállalatoknak érdemes mérlegelnie, hogy rendelkeznek-e a szükséges idővel vagy kapacitással, amely a hatékony és eredményes folyamatokhoz elengedhetetlen. Amennyiben valahol nincs kellő erőforrás, ott a WHC külső támogatása remekül ki tudja egészíteni a céges csapat munkáját.

Mit takar a munkaerő-kölcsönzés? 

A munkaerő-kölcsönzés olyan, mint a svájci bicska: rugalmas, sokoldalú megoldást kínál a váratlan helyzetekre és a legkülönfélébb igényekre. A munkaerő-kölcsönzés során a vállalat a kölcsönbeadó cégtől ideiglenesen vagy akár hosszú távon munkavállalókat vesz kölcsön, annak érdekében, hogy enyhítsék az emberi erőforrás hiányt. 

 

Mikor ideális?

A legkülönfélébb esetekben lehet ideális választás. Megoldást jelenthet például szezonális vagy alkalmi munkáknál. Továbbá projekt feladatoknál vagy hirtelen távollétek helyettesítésére is jó alternatíva lehet. Sokan akkor veszik igénybe, amikor létszámstop miatt nincs lehetőség saját állományba kollégát beléptetni. Fontos előnyként még érdemes megemlíteni a szolgáltatással járó tehermentesítést is. Hiszen a cég mentesül a teljes körű munkaügyi és bérszámfejtési adminisztrációs feladatoktól.

 

Mit jelent a munkaerő-közvetítés?

A munkaerő-közvetítés olyan, mint a profi társkereső. Megtalálja és összehozza azokat a tehetségeket és vállalatokat, akik tökéletesen illenek egymáshoz.

A munkaerő-közvetítés azt jelenti, hogy a cég szakértő segítség bevonását kéri ahhoz, hogy megtalálják számára a megfelelő munkatársakat. Ez jóval túlmutat az álláshirdetések feladásán. A WHC szakértői végzik az előszűrést, a kiválasztást, amelynek során interjúztatják a jelölteket. Így a folyamat végén csak a legmegfelelőbbeket ajánlja a munkaadó cégnek.

Mivel WHC csoport tapasztalt a toborzásban, és széles kapcsolati hálóval rendelkezik, így gyorsan tud megfelelő jelölteket találni. Végeredmény: a munkaadó cég garantáltan időt és energiát takaríthat meg.

 

Milyen esetekben érdemes igénybe venni a munkaerő-közvetítést?

  • Speciális szakértelmet igénylő pozícióknál
    Amikor egy vállalatnak különleges képességekkel vagy tapasztalattal rendelkező szakemberekre van szüksége, és nehéz megtalálni ezeket a jelölteket.
  • Gyors bővülés, gyors felvétel esetén
    Ha a cég gyorsan növekszik, és rövid idő alatt kell betölteni több pozíciót. A WHC munkatársai eredményesebb megoldást nyújthatnak.
  • Ha az időmegtakarítás a cél
    Amikor a vállalatnak nincs elegendő ideje vagy erőforrása a teljes toborzási folyamat lefolytatására, a WHC átveszi ezt a feladatot és ezáltal tehermentesíti a céget.
  • A toborzási hibák csökkentéséért
    A szakértők hatékonyan szűrik és tesztelik a megfelelő jelölteket, így csökkenthetik a nem megfelelő alkalmazottak kiválasztásának kockázatát.

 

A jó munkaerő hosszú távú nyereség

A munkaerő-közvetítés és a munkaerő-kölcsönzés hosszú távon számos előnnyel és nyereséggel jár a vállalat számára. Garantáltan időt nyer és erőforrást takaríthat meg mindaz, aki ezt az utat választja. Amennyiben a toborzási folyamatot a WHC szakértői végzik, kétségtelen, hogy az alapos előszűrést követően gyorsan és hatékonyan találják meg a megfelelő jelölteket. 

Ez lehetővé teszi, hogy a vállalat HR csapata és vezetősége más fontos feladatokra koncentrálhasson. Emellett a munkaerő-kölcsönzés rugalmas megoldást kínál a munkaerőigény ingadozásaira, például szezonális csúcsidőszakokban vagy nagy volumenű projektek idején is. A megfelelő szellemi munkaerő gyors biztosítása növeli a cég termelékenységét és versenyképességét, miközben csökkenti a fluktuáció kockázatát.

 

A WHC egyedi megoldásai. Gyorsabb, hatékonyabb folyamatok.

 

A WHC csoport széles eszköztárral, kulcsrakész szolgáltatásokkal támogatja a vállalatokat a mindennapi kihívásokkal szemben.

  • E2E Recruitment
    Teljes toborzási folyamat, a jelöltek felkutatásától a munkába állásig.

  • CV Screening
    A beérkező pályázatok szűrése, a jelöltek feltérképezése, kiértékelése.

  • Recruitment Process Outsourcing
    A toborzási folyamat teljes vagy részleges kiszervezése külsős csapattal.

  • Sourcing Process Outsourcing
    E2E Recruitment teljes folyamatának kiszervezése egy külső dedikált szolgáltatónak.

  • Assessment Center
    Az egyik leghatékonyabb és legösszetettebb csoport kiválasztási eszköz a jelöltek előzetes tesztelésére.

  • Talent Pool Building
    Célzott jelöltekből álló adatbázis használata a jövőbeni munkaerőigény betöltésére.

  • Munkaerőpiaci tanácsadás
    Naprakész információk a munkaerőpiaci trendekről, stratégia kidolgozás, a hatékonyabb munkaerő-menedzsment érdekében.

  • Bér benchmark
    Aktuális bérinformációk a versenyképes fizetés megállapításának támogatására.

  • Kompetencia felmérés
    Értékelési folyamat, amely a munkavállalók képességeit és készségeit vizsgálja a pozíció követelményeihez képest.

  • Headcount planning tanácsadás
    A jövőbeni munkaerő igényekhez igazított létszám tervezése és optimalizálása a beruházások hatékony előkészítéséhez.

  • Kiválasztást támogató tesztelés
    A hard és soft skillek felmérése az objektív értékelés, az alkalmasság megállapítása és kiválasztás céljából.

  • Vezetői mentoring
    Jól bevált módszerek és folyamatok, amelyek támogatják a vezetői készségek és képességek fejlesztését.

 

Mindegyik fenti megoldás hozzájárul a vállalatod növekedéséhez és fejlődéséhez. Olyan alternatívák, amelyek segítségével a Te céged is megőrizheti a versenyképességét, és lendülettel veheti a kihívásokat ebben a változó világban.

Érdemes kipróbálni!

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024