Pillantás a jósgömbbe – milyen jövő vár a HR szakmára?

Pillantás a jósgömbbe – milyen jövő vár a HR szakmára?

Vissza
Pillantás a jósgömbbe – milyen jövő vár a HR szakmára?

Pillantás a jósgömbbe – milyen jövő vár a HR szakmára?

Ahogy a munka világa, úgy a HR területe is folyamatos változásban van, ami az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elképesztő mértékben felgyorsult. Valószínűleg nem lesz ez másként az elkövetkező években, évtizedekben sem, a HR-szektorban is gyökeres átalakulások várhatóak. De vajon mi jellemzi majd a jövő HR-pozícióit? Milyen új munkakörök kialakulására számíthatunk? Milyen feladatokat kell ellátniuk a jövő HR-eseinek? Legfrissebb blogcikkünkben körbejárjuk a témát.

Mi a HR szerepe manapság?

A HR-szektor jelentősége és vállalaton belüli szerepe a munkaerőpiaci kihívások és trendek tükrében folyamatosan változik és adaptálódik az aktuális elvárásokhoz. A humánerőforrás-menedzsment funkcióját már számos vállalat és HR-vezető elemzi a minél nagyobb fokú hatékonyság elérése érdekében – többek között az októberi HR Fest rendezvényen részt vevő vállalati menedzserek is.

- A Rossmann Magyarország Kft. ügyvezetője szerint például a HR vállalaton belüli szerepe elengedhetetlen, és stratégiai szinten érdemes kezelni a területet. A koronavírus-járvány is rámutatott, hogy a HR kulcsfontosságú a változásmenedzsmentben és ez a digitalizáció miatti folyamatos változások kezelésére, integrálására és kommunikációjára is érvényes.

- A Knorr-Bremse digitalizációért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg két meghatározó humánerőforrás-kihívással kell globálisan megküzdenie a vállalatoknak: az egyik a pandémia következtében elindult gigantikus mértékű fluktuáció, a másik pedig az, hogyan találja és tartja meg egy vállalat a megfelelő tehetségeket (talent management). A vezető szerint mindkét kihívás megoldásában kulcsszerepe van a HR-nek.

- A Wolt ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy náluk meghatározó szempont a cég különböző érdekcsoportjainak elégedettsége, legyen szó vásárlókról, vendéglátó partnerekről, futárokról vagy munkavállalókról. Ez utóbbi tekintetében óriási jelentősége van a HR terület által nyújtott támogatásnak. A menedzser szerint a HR számos területét lehet digitalizálni, automatizálni, a stratégia és a kedvező vállalati kultúra viszont emberekre épül.

Látható tehát, hogy a HR szerepe egyre növekszik, jelentősége felértékelődik a jelen kihívásainak tükrében – ez pedig várhatóan a jövőben is folytatódni fog.

Mit hoz a jövő a HR-ben?

A Cognizant Center for Future of Work and Future Workplace egy több hónapot felölelő munkafolyamat során arra vállalkozott, hogy meghatározza, milyen lesz a HR jövője. Közel 100, a talent management és a munkaerő-menedzsment területén tevékenykedő vállalati vezetőt bevonva próbálták meghatározni, vajon hogyan alakulhat a HR szerepe az elkövetkező 10 évben.

A HR-szakma kezében óriási felelősség, egyben hatalmas lehetőség van, hogy iránymutatást nyújtson a szervezeteknek a munka jövőjében való eligazodásban és felkészítse a munkavállalókat az elkövetkező évtized kihívásaira.

De milyen új HR-pozíciók megjelenésére számíthatunk a jövőben?

A kutatómunka során 21 olyan új HR-pozíció került meghatározásra, amik megjelenésére számítani lehet a közeljövőben, illetve 2030-ig. Ezek egy része teljesen új feladatkörrel jár, mások egyre fontosabbá váló új feladatokat jelentenek, melyek felértékelődnek a pandémia fényében.

Ezekre az új HR-pozíciókra mind jellemző, hogy az alábbi öt tényezőre építenek.

1. Egyéni és szervezeti ellenállóképesség és rugalmasság:

A világjárvány által kikényszerített távoli munkavégzés következtében még nehezebbé és stresszesebbé vált a munka-magánélet egyensúly megteremtése, illetve a vállalati szocializáció és a kapcsolatok fenntartása, ez pedig új hangsúlyt helyezett a dolgozók jólétének és egészségének fontosságára. A jövő HR-esei számára mindez a munkavállalók jólétére vonatkozó erőteljesebb fókuszt és holisztikusabb szemlélet kialakítását jelenti – megnyitva az utat a HR olyan aspektusára, amelyben a munkavállalói jólét, mint üzleti és HR-stratégia jelenik meg. Ennek a szemléletnek a tükrében várható olyan pozíciók megjelenése, mint például a Director of Well-Being vagy a Work-from-home Facilitator.

2. Szervezeti bizalom és biztonság:

A HR-szakembereknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy egy etikus, felelősségteljes és biztonságos munkahelyet teremtsenek meg és képviseljenek. Ahogy a szervezetek egyre nagyobb mértékben fektetnek be a digitalizációba és a mesterséges intelligencia-alapú folyamatokba, kialakítva egy újfajta „adatkultúrát”, egyre nő az elvárás a felelősségvállalás, az elszámoltathatóság, az adatvédelem és a tisztességes adatfelhasználás terén is. Emellett pedig felértékelődött a munkahelyi biztonság garantálása és a válsághelyzetek hatékony és megfelelő kezelése is. Mindez pedig olyan újfajta HR-pozíciók kialakulásához vezethet, mint például a Human Bias Officer vagy a Strategic HR Business Continuity Director.

3. Kreativitás és innováció:

A vállalatok a gyors változások közepette is új megoldásokat alakítanának ki a szervezet- és üzletfejlesztés, a vállalati növekedés terén, ezt pedig a szervezeti stratégiának és a HR-megoldásoknak is le kell tudniuk követni. Emellett várhatóan még nagyobb hangsúlyban lesz jelen az online kommunikáció és a virtuális munkavégzés, a HR-nek ezek fényében is számos területen kell változásokat eszközölnie – többek között például a recruiting, az onboarding, a coaching, az átképzés, a továbbképzés, a vállalati szocializáció, sőt az orvosi és biztonsági képzések terén is. Ezek a változások is új pozíciókat szülnek, mint például a Future of Work Leader vagy a VR Immersion Counselor.

4. Adatműveltség:

Napjainkban csak néhány HR-funkció épít az analitikai, elemző képességekre és funkciókra, a jövőben azonban várhatóan több HR-folyamat követi majd más részlegek, például a vásárlói élmény és elégedettség vagy a pénzügyi területet, melyek sikeresen alkalmazzák az adatvezérelt folyamatokat és funkciókat. Mindez lehetőséget teremt hasznos insight-ok és betekintések szerzésére, és a legfontosabb kihívások adatalapú válaszok segítségével történő megoldására. Ezen igények mentén jöhetnek létre az adatműveltséget kiemelt mértékben magukba foglaló új HR-pozíciók, mint például a HR Data Detective, vagy a Human Network Analyst.

5. Ember-gép együttműködés:

Ahogy a robotok, a digitális funkciók, a mesterséges intelligencia, a gépek és az algoritmusok vállalati felhasználása folyamatosan növekszik, egyre nagyobb jelentősége van a hatékony ember-gép együttműködésnek is. Fontos, hogy a lehető legoptimálisabb egyensúly alakuljon ki a digitális „dolgozók” és az emberek munkájában és munkafelosztásában, mindez pedig várhatóan újfajta HR-szerepek megjelenését eredményezi, melyek biztosítják az ember-gép együttműködés gördülékenységét és hatékonyságát. Ilyen pozíciók például a Human-Machine Teaming Manager, vagy a Chatbot & Human Facilitator.

A Cognizant Center for Future of Work and Future Workplace kiadványában részletesen bemutatja mind a 21 új HR-pozíciót a várható megjelenési sorrendben. A leírások mindegyike tartalmaz egy pozíció összefoglalást, az ahhoz szükséges általános követelményeket, a konkrét felelősségi köröket és feladatokat, valamint az elvárt készségeket és képesítéseket. A pozícióknál minden esetben fel van tüntetve a technológia-centrikusság is, vagyis, hogy milyen mértékű gép-ember együttműködést igényel és mennyire technológia-fókuszú az adott pozíció.

Ha a HR világában jártas, toborzásra, munkaerő-kiválasztásra, munkaerő-kölcsönzésre, vagy akár szövetkezeti foglalkoztatásra specializálódott partner segítségére lenne szükséged a munkaerő felvételben, fordulj bátran a széleskörű HR-szolgáltatásokat biztosító WHC Csoport szakértőihez. A HR-szolgáltató vállalat egyedi igények alapján, ügyfélre szabott megoldásokat kínál bármely, HR-területen megjelenő kihívásra autóipari, FMCG, pénzügyi-, mezőgazdasági-, logisztikai-, és szolgáltató vállalatok számára egyaránt.

 ***

Felhasznált források:

A HR Fest 2021. október 21-ei, budapesti rendezvényén elhangzott vezetői vélemények

Hbr.org: 21 HR Jobs of the Future

Cognizant.com: 21 HR Jobs of the Future

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024