Felhatalmazás: a vezetők új jelszava

Felhatalmazás: a vezetők új jelszava

Vissza
Felhatalmazás: a vezetők új jelszava

Felhatalmazás: a vezetők új jelszava

A munka világa az utóbbi néhány évben – részben a pandémia, részben a gyorsuló digitalizáció hatására is – folyamatos átalakuláson megy keresztül. Ez azt is jelenti, hogy az évtizedekig alkalmazott, akár „becsontosodott” vezetési módszereken, vezetői stílusokon is változtatni kell. Ennek megfelelően egyre inkább előtérbe kerül a felhatalmazás kérdésköre, ezzel együtt pedig fokozatosan eltolódik a hangsúly a felhatalmazó vezetői stílus irányába. Milyen is pontosan a felhatalmazó vezető? Miért motiváló ez a munkavállaló számára és hogyan segíti elő a jobb teljesítményt? Erre keressük a választ cikkünkben!

Klasszikus értelemben véve három alapvető, jól definiálható vezetési stílust különböztethetünk meg a munkahelyeken. Ezek a tekintélyelvű, kontrolláló, utasító és merev autoriter; a baráti légkört megteremtő, kompromisszumkész, egyenrangúságot képviselő demokratikus; valamint a legnagyobb döntési és feladatelvégzési szabadságot biztosító, kissé „ráhagyós” laissez-faire típusok. Modern, 21. századi világunkban azonban egyre inkább teret nyer az újszerű felhatalmazó vezetői stílus.

A digitalizáció számos mindennapi folyamatot demokratizál a munkahelyeken is. A munkavállalóknak ma már igényük van arra, hogy hallathassák hangjukat, számítson a véleményük és részt vehessenek a döntéshozatalban, ezzel szemben azonban nincs szükségük arra, hogy utasításszerűen elmagyarázzák nekik, mit és hogyan kellene elvégezni, megoldani. Önálló döntések meghozatalára, autonómiára, szabadságra és bizalomra vágynak. Ennek megfelelőan a vállalatok is elkezdték fokozatosan átalakítani kultúrájukat és vezetési stílusukat annak érdekében, hogy a lehető legjobban ki tudják aknázni a kollégákban rejlő potenciált.

Mit is jelent a felhatalmazás a munkahelyen?

A felhatalmazás egy olyan eszköz, amely bevonja a csapatot és annak egyes tagjait a döntéshozatali folyamatokba, részvételi lehetőséget biztosít számukra, amely a kollégák egyéni szakértelmére és ítélőképességére épít, és egyben növeli a munkavállalókban a szervezet iránti elkötelezettséget, valamint javítja önértékelésüket és növeli a sikerhez való egyéni hozzájárulásukat.

Melyek a felhatalmazó vezetési stílus előnyei?

A vezetési kultúra alapvetően háromféleképpen erősíthető: felhatalmazással, rugalmasság biztosításával és egyénre szabott feladatkörrel, illetve fejlesztési programmal. A felhatalmazás növeli a munkavállalói bizalmat, erősíti a motivációt, elősegíti az elszámoltathatóságot, az innovációra inspiráló környezet révén elősegíti a növekedést, valamint pszichológiai biztonságot teremt. A saját, egyéni döntések meghozatalára és önálló munkavégzésre felhatalmazott munkavállalók minden kolléga számára képesek gördülékenyebbé és könnyedebbé tenni a munkafolyamatokat – különösképp a manapság egyre elterjedtebbé és általánosabbá váló távoli- és otthoni munkavégzés keretében.

A felhatalmazott munkavállalóknak általában magasabb a munkával és a munkáltatóval való elégedettségük, nagyobb mértékű a szervezet iránti elkötelezettségük, valamint jobban teljesítenek a munkahelyükön. A Gallup egy 2020-es kutatása rámutat, hogy egy felhatalmazott és motivált munkavállaló 21%-kal növeli a profitabilitást és 20%-kal magasabb eladásokat produkál, ezzel szemben az érzelmileg érdektelen munkavállaló még akár anyagi veszteséget is jelenthet a vállalatnak.

Milyen a felhatalmazó vezető?

A jó vezető pontosan tudja, hogy senki sem egyedül, önmaga vezeti a siker útján a csapatot vagy a szervezetet, hanem a sikert az alkalmazottak kollektív kiválósága építi. A jó vezető a maximális hatékonyság elérése, illetve a kollégákban rejlő potenciál kiaknázása érdekében képes a szükséges mértékű felhatalmazást megadni a munkavállalóknak. A felhatalmazó vezető meghallgatja a kollégák véleményét, meglátásaikat és javaslataikat beépíti a döntésekbe. Képes mindenkit motiválni, növeli a küldetéstudatot és bizalmi légkört teremt a szervezeten belül. A felhatalmazó vezetőre jellemző az alkalmazottak bevonása, a felelősségmegosztás, a bizalomépítés, a támogatás, a motiválás, valamint az ellenőrzés, a teljesítményértékelés és a visszacsatolás.

Milyen eszközökkel erősíthető tovább a szervezet?

1. Otthoni és irodai munkavégzés egyensúlya: A hangsúly eltolódni látszik a munkára fordított időről az elvégzett feladatokra és az elért eredményekre. Alkalmazzuk a rugalmas vagy hibrid munkavégzés lehetőségét, felhatalmazva ezzel az alkalmazottakat, hogy szabadon dönthessenek időbeosztásukról.

2. Teljesítménymenedzsment: A vállalatok egyre inkább a minőségi beszélgetésekre összpontosítanak a számszerűsített teljesítményértékelés helyett. Adjuk meg a lehetőséget a munkavállalóknak, hogy beszélgetést kezdeményezzenek, amikor erre igényük van. Ennek következtében sokkal gyorsabban és rugalmasabban képesek munkájukon változtatni, ha ez szükséges.

3. Juttatások: Egyre nagyobb jelentősége van a személyre szabott, választási lehetőséget biztosító juttatási csomagoknak is, mely lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy bizonyos kereteken belül maguk dönthessenek ezek egyes elemeiről, emellett az is egyre fontosabb, hogy a juttatási csomag a holisztikus jóllét keretében a mentális, érzelmi és fizikai aspektusokra vonatkozó elemeket is tartalmazzon.

Összefoglalva: a felhatalmazó vezetői stílust sikeresen adaptáló vállalatok és szervezetek versenyelőnyre tehetnek szert a piacon. A széleskörű HR-szolgáltatásokat biztosító WHC Csoport szakértői egyedi igények alapján, ügyfélre szabott megoldásokat kínál bármely, HR-területen megjelenő kihívásra autóipari, FMCG, pénzügyi-, mezőgazdasági-, logisztikai-, és szolgáltató vállalatok számára egyaránt.

Felhasznált források:

Teamguide.hu: Vezetői stílusok – melyik a legjobb?
Forbes.com: Empowerment Is The New Mantra For Growth: Six Tips To Empower Your Employees
Hrmonline.com.au: Why some leaders are better at empowering employees
Davidhuntoon.com: How Successful Leaders Use Empowerment to Build Trust and Excellence

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024